Palatul Culturii din Timișoara, unic în lume
Palatul Culturii din Timișoara sau Opera, cum este cunoscută printre timișoreni, se află în partea de nord a Pieței Operei, fix în centrul orașului.
Palatul Culturii din Timișoara a avut un rol foarte important în Revoluția din 1989. De aici, de pe balcon, s-au strigat pentru prima dată cuvintele: libertate, jos comunismul și jos Ceaușescu. Tot aici, un an mai târziu, în 1990 a fost citită Proclamația de la Timișoara.
Povestea Operei Naționale de la Timișoara începe în anul 1946, când prin decret regal emis de Regele Mihai I, la 30 martie, a fost înființată.
Construcția a început în anul 1871 și a fost terminată în anul 1875, după planurile arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer.
Opera a avut parte de două inaugurări, prima dată în 22 septembrie 1875 (reprezentațiile au fost în limba maghiară) și a doua a fost în 25 septembrie 1875 (reprezentațiile au fost în limba germană).
Din punct de vedere arhitectural clădirea operei a suferit modificări. Construită inițial în stil renascentist, clădirea a trecut prin două incendii. Primul incendiu a fost în anul 1882, iar clădirea a fost renovată păstrându-i-se stilul original. Al doilea incendiu, cel din anul 1920 a lăsat urme adânci în clădirea din centrul orașului, lăsând intacte doar aripile laterale. Arhitectul Duiliu Marcu a decis atunci refacerea fațadei și a săli de spectacole în stilul neobizantin, stil specific acelor ani.
Astăzi frumoasa clădire adăpostește patru instituții de artă: Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, iar acest fapt o face unică în lume.
Când vizitați Timișoara puteți alege să vă bucurați sufletul cu una din piesele puse în șcenă la Palatul Culturii.
Cauți cazare în Timișoara?
Alege-ți apartamentul potrivit
Vezi pe hartă Palatul Culturii din Timișoara din Timișoara
Text: Nicoleta BUSA, Imagini: stiridinbanat.ro
Descoperă și alte obiective turistice din Timișoara
Citește Mai Mult
Citește Mai Mult
Citește Mai Mult
Citește Mai Mult
Citește Mai Mult